"Tarkuseallikas voolab läbi raamatute" - Kreeka vanasõna
Events > 2022 > september > Maal elamise päev. Esineb jutuvestja Ena Mets teemal "Loodus, minu kodu"

Üritusest:

Postitas: Kose Raamatukogu

Viin teid loodusesse läbi lugude…
„Loodus, minu kodu“ on minu jutuvestja repertuaaris kolmas etendus, mille esmaesitlus leidis aset Prantsusmaal Marseille’ linnas 7. märtsil 2019.
Selle jutuõhtu kokkupanekul lähtusin jutuvestja Gary Snyderi sõnadest: „Loodus pole koht, kuhu külla minna. Loodus on kodu.“
Minu lood räägivad inimese suhtest loodusega – igaühel on see erinev: on suhteid, mis on väga lähedased ja isiklikud, on neidki, mis on külmad ja kaugenenud. Ometi ei saa me looduseta elada, me ei saa elada temast väljaspool. Nii et jutuprogramm on pühendatud meie kodule – universumile, milles elame, ja planeedile, kes meid majutab ja kellel on täna meie tähelepanu tarvis, et suuta jätkuvalt meid võõrustada. Naljakad, hirmutavad, intiimsed ja ootamatud kohtumised puude ja taimede, vihma ja päikesega, vaiksete mineraalidega ning looduse kõige pisematega.
Olen lugusid vestnud läbi kõikide oma tegevuste, olgu siis õpetajana, koolitajana, hüpnoterapeudina või giidina. Jutuvestjana asusin maailma avastama aastal 2017, kui jõudsin kolme nädalaga 13 Eesti raamatukokku. Vahepeal panin end kahe aasta jooksul proovile Prantsusmaal, jutustades lugusid nii Pariisis, Marseille’s kui ka mägihüttides Alpides ja Püreneedes. Möödunud aastal vestsin Malis Gao sõjaväebaasis Prantsuse ohvitseridele ja Eestis sõduritele.
Seon kokku legende, rahvalugusid, autorilugusid ja elulugusid, põimin neid sansula- ja kalimbahelidega ning lisan juurde väikese küünlakuma.
Ootan teid teie enda pagasiga ning avatud südamega.